6 tips in 'omgaan met je peuterpuber'

6 tips in ‘omgaan met je peuterpuber’

Zoals je vorige week kon lezen, hebben wij een peuterpuber in huis. Een schat van een meid, een engel. Maar op gezette momenten, zeker een bengel. En hiervoor hebben wij een aantal trucs om er goed mee om te gaan.

Wij gebruiken deze tips om een mooie tijd te maken van deze periode. Het lukt niet altijd, soms heb ik ook geen geduld meer na een lange dag werken of de hele dag 2 zeurkindjes om je heen. Maar serieus, vooral nummer 3 is zo belangrijk! Ik ben benieuwd naar jullie ervaring en mening.

  1. Troostende woordjes bij pijn. Eigenlijk al vanaf het moment dat Elsha begon te vallen na het lopen, hoofd stootte, maar zeker nu ze peuter is, is het verstandig om niet direct te reageren op een pijnprikkel. Geef je ze de mogelijkheid tot huilen, dan gaan ze los. Niet doen. Als het echt zeer doet, huilen ze sowieso wel.
  2. Praat met je peuter. Leg uit waarom iets niet mag, dan zullen ze veel minder snel en minder vaak in huilen uitbarsten, wanneer je iets afpakt.
  3. Ga niet elke strijd aan. Misschien voelt het voor je dat je faalt als je niet op alle regels die je bedacht als als aanstaande mama waar je eigenlijk wil dat je kind zich aan houdt. Neem van mij aan, dan geniet je meer van de mooie dingen.
  4. ‘Hebben we niet nodig’. Loop je in de winkel en wil je kindje weer die bumba-cakejes meenemen, gebruik dan deze zin. Hij zal gerust niet bij iedereen werken, en wellicht niet meteen. Maar Elsha is vrij slim en accepteert het als ik dat gebruik, wel een aantal keer.
  5. Monkey see, monkey do! Echt waar. Elsha is tijdens het avondeten een stuk lastiger geworden. Maar samen komen we er wel. Gebruik de helikopter voor hapjes, of doe het voor. Maar zeker met drinken, samen uit dezelfde soort beker, zorgt ervoor dat zij toch haar beker opdrinkt en nog een keer wordt gevuld.
  6. Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom situaties die je eigenlijk niet wilt dat die gebeuren. Vaasje pakken die je net nieuw gekocht hebt, aarde eten, knoeien. Tuurlijk laat ze verschillende avonden lekker klieren en knoeien, dat hoort bij het groter worden. Maar ga het uit de weg als je het niet kunt gebruiken. Doe bijvoorbeeld het mooie shirtje uit voordat je aan tafel gaat.

Heb je zelf nog tips die werken bij jou peuterpuber? Deel ze!

Liefs van Ivette
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.