Bloggen

5 favoriete plugins

Veel bloggers werken met WordPress. WordPress werkt met plugins. Vandaag deel ik mijn 5 favoriete plugins die ik gebruik voor mijn website.

5 plugins dus, waarmee ik de website beter laat functioneren. Stiekem zijn het er 7. Maar omdat die plugins elkaar versterken, heb ik ze toch genoemd. Kleine bonus! Daar zijn we allemaal gek op.

Vooraf geef je het volgende mee. Probeer het aantal plugins op jouw website te minimaliseren. Dat werkt behoorlijk vertragend op jouw website. Bewaar alleen de plugins die je echt gebruikt. De rest zou ik er gewoon afhalen.

Autoptimize i.c.m. Page Speed Optimization (PSO)
Het is een hele klus om Autoptimize en PSO te begrijpen. Dat doe ik nog steeds niet helemaal. Ik heb er veel tijd in zitten. Over 2 weken komt op dinsdag een artikel uit over de 5 websites die ik gebruik. Een website in die lijst gaf aan dat mijn website wel erg traag was. Ik schrijf over ongeveer een jaar geleden. Die traagheid had ik zelf ook wel door.

Een trage website zorgt ervoor dat veel bezoekers al afhaken, voordat ze goed en wel op je website zijn beland. Dat is zonde. Ook die bezoekers wil je vasthouden. Dus moet je website sneller. Daarnaast vind ik het zelf ook heel vervelend, omdat de backend dan ook traag is. Terug naar die website. Die geeft ook aan waar de knelpunten zitten. Wat zijn de onderdelen tijdens het laden, die ervoor zorgen dat het zo lang duurt. Een van die onderdelen was external CSS. Die vertraagde de boel enorm. Ook mijn javascript zorgt nog voor vertraging. Die krijg ik nog steeds niet helemaal goed (beetje jammer), maar onder andere die CSS zijn een stuk verbeterd.

Twee nadelen. De plugin van bol.com voor advertenties is helaas niet meer te gebruiken. Beide zorgen ze voor indirecte inactivatie van de plugin van bol.com. Hierover heb ik al een tijd contact gehad met bol.com. Uiteindelijk trof ik iemand die wel aan de slag ging voor me. Maar helaas heeft het bedrijf, die de plugin ontwikkelt aangegeven dat ik die snelheids plugins uit moet zetten en naar een andere plugin moet gaan die geld kost. Daar levert mijn website (nog) niet genoeg geld voor op. Het tweede nadeel is dat, wanneer je naar de website gaat, je heel even een soort HTML versie van de website ziet. Dat herstelt zich automatisch heel snel, hoort bij het laden en zorgt voor versnelling. Maar dat ziet er natuurlijk niet zo mooi uit.

Een tip. Voordat je aan de slag gaat met dit soort plugins, maak dan eerst een back-up van jouw website. Je weet maar nooit!

Akismet en Loginizer
Deze twee plugins zorgen ervoor dat je geen spam berichten op je website krijgt, die je er zelf dan weer af moet halen. Spamberichten zijn niet fijn voor je website. Andere bezoekers zien die ook. Als ik dat zie staan, denk ik al snel dat de website niet goed wordt onderhouden. Is mijn bezoek dan wel veilig aan de website? Dat vertrouwde gevoel is voor blogs ook zeker van belang. Akismet houdt die spamberichten tegen. Je kunt er wel doorheen scrollen, om te zien of niet toevallig een bericht van een echte bezoeker is gemerkt als spam. Zo af en toe doe ik dat ook. Dan kun je die berichten gewoon publiceren.

Loginizer is een plugin die, wanneer er een login-aanval gepleegd op jouw website, het ip-adres van de aanvaller achterhaalt. Deze zet hij dan op een zwarte lijst. Zo kan dat IP-adres niet meer proberen in te loggen op jouw website en blijft jouw website gewoon draaien. Je kunt zelf ook IP-adressen op de zwarte lijst zetten, of ze er weer vanaf halen.

Yoast SEO
Yoast is een plugin die jou begeleid in het verbeteren van de teksten die je schrijft. Het is niet de heilige graal, wat betreft goede teksten schrijven. Denk ook zelf goed na. Mooie toevoegingen zijn zelf de meta-beschrijving van de pagina maken. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik dat meestal niet doe, maar het kan soms retehandig zijn. Zonder meta-beschrijving woorden de eerste zoveel worden van het artikel overgenomen in dat stukje tekst. Maar als, door de lijn van het verhaal, de SEO woorden die jouw tekst sneller gevonden laten worden ontbreken, kun je die in de meta-beschrijving alsnog toevoegen. Maak er dan wel een goedlopende zin van.

WP Smush
WP Smush staat bij de meeste tijd van het bloggen uit. Eens in de zoveel tijd zet ik deze plugin aan. Met dit tooltje kun je namelijk jouw foto’s smushen, ofwel verkleinen. Zo nemen ze minder ruimte in op jouw website en wordt jouw website ook sneller. Deze plugin is zowel gratis als via een abonnement te gebruiken. Wanneer je gratis werkt, kun je 50 foto’s tegelijk smushen. Wanneer je dit voor het eerst doet en je bent al een tijdje online, blijf je wel even bezig. Wanneer je het dan eenmaal bijhoudt, gaat het een stuk sneller. Het bespaart echt ruimte op jouw stukje World Wide Web.

Google Analytics Dashboard for WP (GADWP)
Deze app is zo fijn. Hij staat, zoals de naam al aangeeft, op je dashboard van jouw back-end. Daarin kun je realtime zien, hoeveel bezoekers je op dat moment hebt. En nog zo veel meer. Eigenlijk is het Google Analytics in het klein. Je hoeft voor vragen over je aantal bezoekers, bezoeken, etc. niet meer naar de pagina van Google Analycts zelf toe. Dat is dan bijvoorbeeld voor via welk kanaal zijn de bezoekers binnen gekomen? of welk medium hebben zij gebruikt? . Dat zijn de onderzoeksgerichte vragen over jouw bezoekers.

Wat zijn jouw favoriete plugins die eigenlijk wel in dit rijtje thuis horen? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Liefs van Ivette

 
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.