4 mei, wat betekent dat voor mij?

Ivette's life 4 mei verjaardag dodenherdenking4 mei, dodenherdenking, is niet een standaard herinnering aan de oorlogsslachtoffers. Voor mij en ook mijn familie is het een feestdag. Mijn papa is vandaag jarig!

Al sinds ik mij kan herinneren staat Dodenherdenking dus niet alleen in het teken van herinnering. Stil staan bij al die mannen en vrouwen die gevochten hebben voor onze vrijheid. Wel was dat voor mij de voornaamste reden van herinnering toen ik klein was. Pas later, aan het einde van mijn tienerjaren, begon ik te begrijpen dat niet alleen de slachtoffers en helden van de Tweede Wereldoorlog herdacht werden, maar alle slachtoffers van oorlogsgebieden. Belangrijk en helaas nog steeds hard nodig.

Waarom dat is, daar kan ik niet precies de vinger op leggen. Misschien is het omdat we in dat ene uurtje geschiedenis in klas 4, het laatste jaar geschiedenis, alleen maar over WOII ging. Nachtmerries had ik ervan. De nacht voor die les en de nacht na die les. En omdat het vaak dezelfde rit was, kan ik me deze nog aardig voor de geest halen. Toen ik hier op een gegeven moment met mijn docent hierover sprak, gaf hij aan dat k een werkstuk mocht maken. Ik was op dat moment bang dat ik nog meer werk op mijjn hals haalde. Achteraf gezien was dat natuurlijk in plaats van de les geweest. Tjah, achteraf kijk je een koe in zijn kont.

Mijn opa hoefde tijdens WOII nog niet in het leger. Daar was hij nog te jong voor. Wel hoor je natuurlijk de verhalen die hij meemaakte. Hoe hij schuilde tijdens een razzia, hoe anderen werden weggevoerd. Na WOII is hij voor 2 jaar naar Nederlands Indië vertrokken. Hij heeft daar op de röntgenafdeling gewerkt, en nog veel meer moeten doen. Dat soort dingen blijven je allemaal bij.

Tijdens de herdenkingen werd hij uitgenodigd, samen met mijn oma, om het concert na de herdenking in de kerk bij te wonen. En vanuit de muziekverenigingen werden we er toch ook aan herinnerd. Je werd dan gevraagd mee te spelen. Maar dat heb ik jaren niet gedaan. Het was voor mij toch meer een verjaardags-dag.

Dus we hebben gister geproost op mijn vader en rond de 20:00 de tv aangezet voor het tv-moment en daarna weer verder zijn verjaardag gevierd!

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google

De titelafbeelding is afkomstig van de website van het 4 en 5 mei comité.
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.