Linkshandigendag Ivette's life

13 augustus: linkshandigendag

Linkshandigendag Ivette's lifeEen leuk feitje voor de zondagochtend. Het is vandaag internationale linkshandigendag. Even wat cijfers op een rij!

Waarom op ivetteslife.nl? Nou ik vind het wel interessant om over te lezen. Een van oma’s is linkshandig, maar dat is haar op de lagere school niet in dank afgenomen. Linkshandig was niet juist, onrein, en niet goed.

Daarnaast is er ook het aspect van de genen. De genen hebben natuurlijk invloed of je linkshandig of rechtshandig wordt. Maar dat is niet alles. Ook de omgeving heeft er invloed op. Natuurlijk vanuit school, maar het begint al als baby, wanneer je dingen aangereikt krijgt, gebeurt dit voornamelijk vanuit de rechterhand van de ouders. Kinderen zien dit en proberen dat natuurlijk na te doen.

Ieder jaar op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen. Het doel is aandacht te vragen voor de ongemakken die linkshandigen ervaren in een rechtshandige wereld.

En hoe zit het met kleine kindjes. Kun je al snel zien of ze linkshandig of rechtshandig worden? Nee. Pas rond het derde levensjaar zullen kindjes ‘beslissen’ of ze links- of rechtshandig worden. De eerste maanden zijn de meeste kinderen rechtshandig. Op dit moment is het nog gissen naar waarom de mens een voorkeur voor rechts heeft. Misschien kunnen we een reden vinden tijdens de zwangerschap. De meeste ongeboren baby’s liggen met hun rechterkant dichterbij de buikwand van de moeder. De rechterzijde van de baby kan hierdoor meer prikkels ontvangen dan de linkerzijde. De rechterzijde ontwikkelt zich dan iets beter. Tijdens de eerste jaren kan dit veranderen. Rond het derde levensjaar kan je pas zien of je kind rechts- of linkshandig is.

Linkshandigheid in cijfers

  • Naar schatting is maar 10% van de wereldbevolking linkshandig. Daarom valt het natuurlijk op.
  • Linkshandigen volgens de Amerikaanse psychologen Stanley Coren en Diane Halpern negen jaar korter leven.
  • Linkshandigen lopen groter risico op een psychose. Binnen sommige groepen met een bepaalde stoornis komen er meer linkshandigen voor. Van de groep mensen die aan een psychose lijdt, is gemiddeld 20% linkshandig volgens een oud onderzoek. Uit nieuw onderzoek bleek dat het oploopt tot 40% bij schizofrenie
  • Er zijn veel linkshandige presidenten in de VS. 4 van de laatste 6 presidenten linkshandig. Toeval? Uit Nederlands onderzoek blijkt dat linkshandige politici het vooral goed doen bij televisiedebatten. In het algemeen associëren we rechtshandige gebaren met iets goeds en linkshandige gebaren met iets slechts, en de televisie draait dat om.
  • Linkshandigen bestaan al zo’n 500.000 jaar
  • Ongeveer 25% van de tweelingen wordt geboren als gespiegelde eeneiige tweelingen. Fysieke kenmerken zoals moedervlekken verschijnen op exact de tegenovergestelde plek en als de één linkshandig is, is de ander rechtshandig. Ook haarkruinen of onregelmatige tanden zijn in spiegelbeeld.
  • Tweelingen hebben twee keer zoveel kans om linkshandig te zijn. Linkshandigheid komt onder tweelingen twee keer zoveel voor als onder eenlingen. En linkshandigen hebben daarbij twee keer zoveel kans om een tweeling te krijgen als rechtshandige vrouwen. Er is in Engeland een theorie ontwikkeld die zegt dat iemand die linkshandig was ooit deel was van een tweeling. Zo rond dag 10 van de zwangerschap komt het soms voor dat een embryo zich in tweeën splitst. Als het goed gaat, wordt er een tweeling gebeuren. Veel vaker gaat dit mist en sterft het ene deel. Degene die overblijft zou dan linkshandig zijn: waarom is niet duidelijk.

Wil je ook laten zien dat je eraan denkt? Gebruik dan de hashtags #leftie en #linkshandigendag.

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google

Informatie van www.linkshandigendag.nlwww.linkshandig.info, www.welingelichtekringen.nlbabyblog.nlwww.babyvandaag.nl
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *